Celah-Celah Kehidupan



Syukur alhamdulillah
Besok sudah memasuki 11 Ramadhan.
Pantas & cepat masa berlalu...sedetik demi sedetik.
Entry kali ni maybe agak "beremosi". (Nape ye agak-agak2nya..hehehe..jom BACA sampai abis tau!)

Nak kata emo tu xda lah sangat cuma nak share something sesuatu yg bernilai.
KEHIDUPAN.
Banyak onak duri,asam garam,masam manis tentang perjalanan hidup ini.
Air mata peneman setia di kala aku susah mahupun happy.
Time kanak-kanak paling aku rindu.
Rindu dgn kawan-kawan sepermainan.
Bangun tidur cuti sekolah paling BEST di dunia!
Kerja main saja..

Bila meningkat remaja baru aku tau di celah-celah kehidupan yg kita lalui ada MASALAH.
Baru tau bila ada masalah baru kenal sapa kawan kita yg sebenar.
Confirm korang pun penah cakap dlm hati mcm tu kan???
"Time ada masalah baru tau kawan kita"
Berfikir sejenak mana kawan-kawan aku yg dulu.
Semuanya sudah berhijrah.
Bawa haluan masing-masing.
Ada yg hilang jejak.

Tapi semua tu mengajar kita tentang KEMANTANGAN.
Penah dulu aku diuji sesuatu yg terlalu HEBAT.
Rasa payah nak teruskan kehidupan ini.
Tapi AYAT ini yg menguatkan aku sampai skrg.

"Sesungguhnya Allah tidak akan membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya..." (surah Al-Baqarah: 286)


Belajar untuk REDHA apa yg berlaku.
Yakin dgn qadha & qadarnya.
Ingat!
Setiap yg berlaku pasti ada HIKMAHnya yg menanti kita suatu hari nanti.







Comments

Popular Posts